În atenția partenerilor

În perioada 2019-2020 compania „ELIRI” SA a fost Beneficiarul unui proiect de inovare și transfer tehnologic, nr. 19.80015.5007.238T, cu denumirea „Sistem de îmbrăcăminte SMART pentru copii născuți prematur cu monitorizarea parametrilor vitali”, finanțat de către Agenția Națională pentru Cercetare și Dezvoltare și în parteneriat cu compania „DAVITEX-NEO” SRL.

Proiectul de inovare și transfer tehnologic „Sistem de îmbrăcăminte SMART pentru copii născuți prematur cu monitorizarea parametrilor vitali” constă în crearea îmbrăcămintei dotate cu sistem de monitorizare a parametrilor vitali pentru copii născuți prematur. Scopul proiectul este de a realiza îmbrăcăminte specializată în identificarea și cuantificarea anumitor parametri vitali pentru copii care se află în perioada de monitorizare după naștere. Segmentul țintă al proiectului sunt copiii născuți până la termenul de 37 săptămâni și care au nevoie de îngrijire specială. Obiectivele de lucru sunt:

Ideea proiectului a rezultat din necesitatea asistenților medicali, dar și a părinților de copii născuți prematuri, de a identifica și monitoriza parametrii vitali ai copiilor, prin metode non-invazive, asigurând în același timp confortul și siguranța micuților. Problema pusă la baza proiectului constă în faptul că copiii născuți prematur au o greutate sub limită normală, iar pentru ai monitoriza este necesar de efectuat o serie de manipulări. Aceste intervenții asupra copiilor, de regulă, sunt realizate direct asupra micuților și necesită manevrări cât mai rapide pentru a nu cauza răcirea corpului. Întrucât bebelușii nu au grăsime corporală, ei nu își pot regla temperatura corpului lor. Expunerea îndelungată la factorii mediului extern incubatorului duce la răcirea corpului bebelușilor. În același timp, copii născuți prematur, în 50% din cazuri, pot suferi de absența respirației pe perioadă de la 10 la 15 s, situație numită apnee. Motivele declanșării apneii la copii născuți prematur sunt multiple, de aceea este vitală monitorizarea constantă a respirației acestora.

Informația rezultată din monitorizare permite aprecierea stării generale a copilului aflat în terapie, identificarea momentului de începere a apneii și acordarea instantanee a ajutorului medical. În combinație cu vestimentația inteligentă se obținere și diminuarea pierderii temperaturii corpului copilului, dar și asigurarea confortului pe perioada terapiei. Astfel, produsul rezultat din proiect rezolvă problema copiilor născuți prematuri prin două aspecte: realizează monitorizarea constantă a copiilor și asigură confortul copilului.

Last News

Our office